
2014 yılından itibaren Yumurta Kabuğu Oyma sanatıyla uğraşan Zafer Yüksel Yoldaş Alanya’nın ilgi odağı olmuş. Alanya Damlataş Sanat Sokağı’nda çok değişik eserler sergiliyor.
Yumurta Kabuğu Sanatı İle uğraşırken bir yandan da çakıl taşlarıyla kolye, bileklik, anahtarlık gibi ürünler yapıyor ve yazı unsurlarını kullanarak Kaligrafi sanatını icra ediyor.
Zafer Yüksel Yoldaş sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Malatyalıyım. İnfaz koruma memuruydum. 2001 yılında Alanya’ya tayinim çıktı. 2014 yılında emekli olunca zamanımı boşa geçirmek istemedim. Yumurta sanatı ilgimi çekince, bir hobi seti alarak bu işe başladım. Araştırmalar yaptım. Ankara Gölbaşı’nda atölyesi olan Türkiye’nin ilk yumurta kabuğu oyma sanatçısı Hamit Hayran ile iletişime geçtim.
Bize yumurta oyma sanatını, bu konuda neler yaptığınızı anlatır mısınız?
İlk olarak Rusya’da başlayan bu sanat, Hıristiyanların Paskalya yumurtaları boyayıp birbirlerine hediye etmesiyle başlamış. Rus İmparatoru için yapılan yumurtalar sükse yapınca değeri katlanarak bugünkü şeklini almış. Geçmişte Mimar Sinan’ın camilerde örümcek ağı olmasın diye deve kuşu yumurtası astığı biliniyor. Çok kırılgan bir uğraş ama konsepti çok geniş. Kaplumbağa yumurtasından tutun tavuk, ördek kaz, bıldırcın yumurtaları ile çalışıyoruz. Afyonkarahisar’da dünyada altıncı, Türkiye’de bir ilk olan Yumurta Müzesi var. Müzede farklı şehirlerden sanatçıların yumurta üzerine çalışmaları sergileniyor. Benim de müzede çalışmalarım yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘ndan Somut Olmayan Kültürel Miraslar listesinde olan yumurta kabuğu sanatkarı kimliğimi aldım. Ayrıca Koreli Helena Kim Ju’nun kurduğu 60 ülkeden sanatçının katıldığı ”World Egg Artist Association’ kataloğunda yer almak mutluluk verici oldu. Türkiye’den katılan 3 kişiden biriyim. Sayfalarda yayınlandığı zaman (Türkiye’de de bu sanatla uğraşanlar var) denmesi bizim için gurur kaynağı oluyor. Yumurta kabuğu sanatının yanı sıra plajdan topladığım çakıl taşlarıyla kolye, bileklik, anahtarlık gibi ürünler yapıyorum. Önemli olan değersiz gördüğümüz taşları değerli hale getirmek. Araştırma yaparken Kaligrafi Ustası Abdurrahman Cesaretli’nin videolarını gördüm. Kendisinden de bilgi alarak güzel yazı yazma sanatıyla da ilgilenmeye başladım.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Ben bu çalışmalara 60 yaşından sonra başladım. Tüm öğrendiklerimi internet üzerinden öğrendim. Ustalarıyla iletişime geçtim. Çok çalıştım. Gençlere tavsiyem, hayatta muhakkak bir artınız olsun.Öğrenemem diye birşey yok. Öğrenemesem 60 yaşından sonra ben öğrenemezdim.
Zafer Yüksel Yoldaş’a bu güzel sohbet için çok teşekkür ediyorum.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Çok yazık.