2024 yılında TL varlıkların getirileri, genel olarak yabancı para varlıklara göre daha iyi oldu. Ekonomi yönetimi her ne kadar döviz piyasalarında herhangi bir kur kontrolü olmadığını savunsa da TL’nin enflasyon üzerinde bir değer kaybının önüne geçildi. TL, 2024’ü yüzde 16.5 değer kaybıyla kapatırken, ekonomistler, 2025’te TL’nin geçen yıl kadar şanslı olmayacağını belirtti.
ENFLASYONLA BAŞABAŞ
Merkez Bankası’nın (TCMB) rezerv birikimi kur kontrolünde aktif rol almasında alan açarken; içeride ve dışarıda artan siyasi belirsizlikler ve faiz indirimleri TL’de yukarı yönlü baskının artacağı bir yıla işaret ediyor. Ekonomist ve finans uzmanı Dr. Murat Kubilay, yerel seçimlerin ardından ‘değerli TL’ politikasının katı bir şekilde uygulandığını ancak bu yıl benzer bir politikanın sürdürülmesinin zorlaştığını söyledi. Zaten aralık itibarıyla faiz indirimleri ile sürecin başlatıldığını belirten Kubilay, ilk 3-6 aylık süreçte faizler düşse de bunun dövize doğru kayışa neden olmayacağını, ancak 3-6 aydan sonra aşamalı olarak artık TL’de reel kazancın sonlanacağı öngörüsünü aktardı. TL’de değer kaybı hızlansa da enflasyonla başabaş gideceğini belirten Kubilay, bu yıl ortasından itibaren dövizin biraz daha hızlı gideceği ama -dış ve iç finansal bir şok – olmadığı sürece sakin bir yükseliş görüleceğini kaydetti. TL mevduat faizlerinin cazibesinin bir süre daha devam edeceğini söyleyen Kubilay “Dövizin getirisi zaman içinde tekrardan mevduatı aşabilecek” dedi.
KKM’den çıkan para nereye gider?
KKM hesaplarında tamamı döviz dönüşlü hesaplar olmak üzere 32.3 milyar dolarlık tasarruf bulunuyor. Ekonomi yönetiminin bu yıl KKM’yi sonlandırma hedefi göz önüne alındığında sistemden çıkan paranın yönü de kritik olacak. Bankacılar KKM’de riski sevmeyen yatırımcıların çoğunlukta olduğunu söylüyor. KKM’den çıkan paranın 2024’te ağırlıklı olarak TL, döviz, altın ve gayrimenkule kaydığı belirtilirken, buradan hisse senetlerine ise dikkat çekici bir yönelim gözlemlenmiyor.
Çok yazık.