
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 26 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik”le, sağlık turizmi sektöründe önemli değişiklikler yaşanıyor. Yönetmelik ile birlikte, sağlık turizmi için seyahat acentesi olma zorunluluğu ortadan kalkması sektörde tartışmalar yol açtı.
Devreden çıkarttıkları acenteler yıllardır bu sektöre yatırım yaptı
Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği Başkanı Mehmet Gem, söz konusu değişikliğin sektördeki dengeleri olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek,, 1247 akredite seyahat acentesinin yıllardır sağlık turizminin gelişmesine katkı sağladığını ve şimdi yapılan düzenlemenin bu çabaları yok sayacağını
“Özellikle yönetmeliğin 6. Maddesi ve 6. Maddesi 2A bendi ve 4. Bendi seyahat acentelerinin sistemin dışına çıkartılması ile ilgili maddeler. Oysa ki seyahat acenteleri üstelikte Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ) ın yaptırımları ile ciddi yaptırım yaptılar, bu standartlara ulaşmak için elemanlar çalıştırdılar. Şimdi aynı kurum diyor ki ben seyahat acentelerini bu oyun dışına bırakıyorum .Bir de her toplantıda seyahat acenteleri ile yol aldık gibi açıklamalar yapıyorlardı. Ne oldu da seyahat acentelerini devre dışı bırakmaya karar verdiniz? Bu da izaha muhtaç gibi bir durum olarak görünüyor” sözleriyle ifade etti.
Sağlık turizmi için gelen turisti hastane mi kültür turizmine yönlendirecek?
Yönetmeliğin, sağlık turizmiyle ilgilenen hastaların sadece tedavi süreçleriyle değil, kültür ve çevre turizmine de yönlendirilmesi gibi önemli bir fonksiyonu devre dışı bırakacağını vurgulayan Gem, “Seyahat acenteleri yalnızca hasta yönlendirmiyor; aynı zamanda onlara kültürel geziler, çevre turları ve farklı etkinlikler sunarak onların deneyimlerini zenginleştiriyordu. Bu düzenleme ile bu işlev ortadan kalkacak ve hastalar sadece tedaviye odaklanacak,” dedi.
Sağlık kurumu sağlık hizmeti, turizm kurumu turizm hizmeti vermeli
Yönetmeliğin, sağlık kuruluşlarına hasta yönlendirmeyle sınırlı olmayan ulaşım, konaklama ve acil durum yönetimi gibi görevler yüklediğini belirten Gem, bu durumun kaliteyi düşüreceğini ve müşteri memnuniyetsizliğine yol açabileceğini ifade etti. “Sağlık kurumları, akredite olmayan seyahat acenteleriyle de çalışabilecek. Bu durum, hasta hakları ve güvenliği açısından ciddi sorunlar yaratabilir. Sağlık tesisleri, konaklama ve ulaşım hizmetlerini sağlamak için gereken yetkinliğe sahip olmayabilir,” dedi.
Olmayan sigorta ürünü yönetmelikle mecburi oldu
Gem, sağlık turizmi alanında yeni bir zorunluluk olan komplikasyon sigortasının da ciddi belirsizlikler taşıdığını belirtti. “Komplikasyon sigortası zorunluluğu getirilmiş. Ancak, bu sigortanın nasıl uygulanacağı, poliçelerin kapsamı ve primler hakkında net bir bilgi yok. Sigorta şirketleriyle görüşülmeden bu madde yönetmeliğe eklenirse, poliçelerde eksik klozlar bulunabilir ve maliyetler artabilir. Şu anda komplikasyon sigortası poliçesi satan sigorta şirketi yok ve klozlar hala belirlenmemiş,” dedi.
Yönetmeliğin hastaneler tarafı dinlenerek, Sağlık Bakanlığı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile, turizm sektörü aktörleri ile iletişime geçilmeden hazırlanmış göründüğünü söyleyen Gem, sektörün 20 milyar Dolar turizm geliri hedefine bu yönetmelikle ulaşılamayacağını savundu.
Kaynak: HABER MERKEZİ
Çok yazık.