
Sanat eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Resim ve Heykel Müzeleri Derneği atölyelerinde tamamlamıştır. İlk yıllarda ağırlıklı olarak ‘Deniz ve Kadın’ temalı yağlı boya çalışmaları yapmıştır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı koleksiyonunda bir eseri yer almıştır.
Vardar, sanatçı bir arkadaşının kendi büstünü yaptığı sırada etkilenip, heykel çalışmalarına başlamıştır. Özellikle kadın heykelleriyle tanınan sanatçı eserlerinde, kadın güzelliğinin sadece fiziksel olmadığını aynı zamanda içsel dünyasının zenginliğini ve kadının gücünü vurgulamıştır. Ona göre heykellerdeki duygular, Kadının Gücü’nü yansıtmasıdır. Amacı; kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık sorununa dikkat çekerek, kadının önemini vurgulamaktadır.
Heykellerinde kimi zaman kadına şiddeti, kimi zaman da hayatı sevgiyle kucaklayan, kilolarıyla barışık, içindeki sevgiyi coşkuyla paylaşan kadınları anlatmıştır.
Sanatçı heykellerinde; bronz, cam, mermer ve çelik gibi farklı materyaller kullanmıştır. Özellikle camın sihrine kapıldığını ve cam heykellerin boşlukta uçuşan his ve düşüncelerin yoğunlaşmış halleri olduğunu ifade ediyor.
Bir kristal heykeli Çağdaş Cam Sanat Eserleri Müzesinin kalıcı sergisinde yer almıştır. Ayrıca eserlerinde kafes teli, eski dantel ve ahşap gibi farklı malzemeleri de bir araya getirerek eski ve yeniyi birleştirmiştir.
1993 yılında Eylül Sanat Galerisi’ni açan Emel Vardar, 2004 yılında ise sadece heykel sergilerine özel ”Emel Vardar” Sanat Galerisi’ni kurdu. Çalışmalarını İstanbul’da Eylül Sanat Galerisi’nde sürdürmektedir.
Yurt içi ve yurt dışında Amerika, Avrupa ve Asya’da birçok kişisel sergi, grup sergisi, sanat fuarı ve bienalde yer almıştır. Çin’de müze sergilerinde eserleri sergilenen ilk Türk sanatçısıdır. Ayrıca Barış Manço’nun yeğeni olup, amcasının da büstünü yapmıştır.
Sanatçı Can Akın, Emel Vardar için şunları söyledi; ”Emel Vardar, kendini sanatın disiplinli kollarına bırakmış, sanatın o yüce gücüne ve güzelliğine kendisini adamış, seçilmiş bir kadın sanatçıdır. Tüm dönemlerde kendisini bütün olarak ifade edebilme gücüne sahiptir”
Heykellerinde kadının gücünü anlatan Emel Vardar ve Can Akın’a teşekkür ediyorum.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Çok yazık.