Cihatçı terör örgütlerin saldırıları sonucu devrilen Esad yönetiminden sonra, ülkede nasıl bir siyasal yapı oluşacağı sorusu gündeme geldi. Profesör doktor Ersin Kalaycı oğlu, Suriye’nin üçe bölündüğünü vurgulayarak, Suriye’nin geleceğine tarihin ışık tuttuğunu aktardı. TELE1’e konuşan Kalaycı Suriye’de ortaya yıkan tabloyu şöyle anlattı:
Suriye şu anda e bölünmüş durumda. En Batı’da Nüsayri’ler var. Nazikiye, Tartus Bölgesi. 2 tane Rus Üssü var burada. Onlarla ilgili bir pazarlık yapılmış olması lazım. Çünkü Ruslar onları kurmak için hiçbir şey yapmadı. Dolayısıyla orası ayrı bir bölge kabul edilmiş durumda. Onun Doğusu’nda bizim sınırımızda güneyde Ürdün sınırına kadar geniş bir alan. Kuzeyde 300 km kadar aşağı doğru iniyor. Burada çok fazla cihatçı örgütler var. Bu cihatçı örgütler muhtemelen her biri bir aşiret. Çünkü bunlar kabile ve aşiretlere bölünmüş Arap toplumları. Bu kadar çok sayıda olması aynı zamanda. Bir benzeri Libya’da yaşadık. Orada da ikiye ayrıldı. Bu da ona benzer bir bölünmüşlük içerisinde. O bölgede bunlar içerisindeki ilişkilerin nasıl değişeceği konusunda hiçbir fikrimiz yok.
“BU YAPILARI ATATÜRK ANLATMIŞTI”
Bu konuda tarihten gelen bir bilgimiz var. Mustafa Kemal Atatürk ve aradaşları . Dünya Savaşı’nda bu tür gruplarla olan ilişkilerini fevkalade bir bedelle hatırladıkları için bize aman bunlara bulaşmayın, bunlar gün be gün değişirler, hiçbir şekilde bir arada bunlarla iş yapamazsınız, doğru dürüst ittifak kuramazsınız, anında değişen bir yapıdadır, anlamazsınız da karışmayın, bu işi yönetemezsiniz demişlerdir. Biz karıştık ayrı bir mesele. Böyle bir yapı var. Bu yapı neye evrilecek? Bundan ne çıkacak? bilmiyoruz. Hiçbir şey de çıkmayabilir. Senelerce süren kaos da olabilir.
“DEMOKRASİ GÜZELLEMESİ VAR”
Onun doğusunda üçüncü olarak YPG-PYD vs. Buna demokrasi adının konmasının iyi olduğunu söylediler Amerikalılar. Suriye Demokratik Güçleri oldu bunların adı. Onların bölgesi var. Daha güneye inecek mi onu da bilmiyoruz. Ama böyle bir üçlü yapı var şu anda. Fakat bu yapıların içi paramparça. Nusayriler hariç muhtemelen. Bunlar nispeten küçük. Şimdi buradan bir federal yapı uracağız dediler. Irak da kurdular feeral yapı. O ne kadar işliyorsa en fazla işleme gücü bu. Bu kolay işleyecek bir yapı değil. Tabi bir demokrasi güzellemesi gidiyor.
Suriye’de anayasal ve hukuki üstünlüğün olmadığını söyleyen Kalaycıoğlu ayrıca bir beklenti içinde olmadığını açıkladı.
Kaynak: haber merkezi
Çok yazık.